tiistai 2. syyskuuta 2014

Jos on juuret, eivät tuulet heittele.

Koli, suomalainen kansallismaisema, sielunmaisema


Ajatus kansallismaisemasta on syntynyt jo 1800 - 1900 lukujen taitteessa, kun elettiin poliittisesti kireissä oloissa.
Suomen 27 kansallismaisemalla on voimakas symboliarvo, näkyy kansallisessa kulttuurissa, historiassa ja luontokuvassa.    

Näkymä Pieliselle hotellin pihalta. Täällä sain viettää 60-vuotispäiviäni, kiitos lasten!
Kansallistunnetta vahvistettiin taiteen keinoin. Juhani Aho kirjoitti 1897 valtakunnallisiin lehtiin, Päivälehteen ja Uuteen Kuvalehteen, löydöstään, kauniista näköaloista, kareliaanisesta maisemasta, mikä innotti muita taiteilijoita, taidemaalareita Eero Järnefeltiä ja Pekka Halosta, valokuvaaja I.K.Inhaa ja Jean Sibeliusta.
Venäläistämisen uhatessa autonomista Suomea Koli-teoksia käytettiin sensuurin ohittavina henkisinä aseina sortotoimia vastaan.
Myös myöhemmin Koli on innoittanut taiteilijoita, mm. Eero Nelimarkkaa, Eeva Ryynästä, Samuli Paulaharjua ja onpa Tohtori Zivago elokuvakin kuvattu Pielisen jäällä. Muistatteko ne hyiset kuvat?  


Jean Sibelius teki häämatkansa Kolille, Juhani Aho toi mukanaan vaimonsa Venny  Soldan- Brofeltin. Taiteilijat viettivät aikaa yhdessä, eikä elämä ollut ankeaa, olihan taiteilijat myös Pariisin kävijöitä. Ensimmäinen retkeilymaja oli rakennettu Kolin rinteille v. 1896.


Koli on siloisia kallioita ja rotkoja, kvartsikiveä, jääkauden muovaamia 
Tänä päivänä matkailija löytää monipuolisen Kolin kansallispuistoineen ja patikkareitteineen, vaarat, havumetsät ja Pielisen, varhaiset asutuksen jäljet, koivuiset kaskimaat, luonnonniityt ja kukkakedot. Mutta myös toimivan ja elävän kyläyhteisön ja yritykset sekä erilaiset kulttuuriprojektit, jotka kehittävät aluetta yhdessä menneisyyttä ja luonnon rauhaa kunnioittaen tämän päivän ihmisen tarpeisiin. 
Isoimpina Metsähallituksen Luontokeskus Ukko, Suomen Kivikeskus ja Tulikivi Nunnanlahdessa, Sokos hotelli Koli ja Koli Relax Spa. 
Koli on Vuoden 2013 Hiihtokeskus, mutta tuottaa palveluja ympäri vuoden.



Mitä kansallismaisemat merkitsevät tämän päivän ihmiselle? 
Ajattelen, että kannamme ihmisinä mukanamme myös menneisyyttä. Se näkyy mm. siinä, mitä pidämme kauniina, missä voimme hyvin ja missä sielu lepää, mitä kaipaamme ja tarvitsemme. Se on ominaisuuttamme ja samalla myös omaisuuttamme, yhdistää meitä saman kulttuuriperinnön omistavia.
Ajattelen myös, että se tulee näkyviin vaikeina aikoina. Vaikkapa nyt, jos koemme elämämme epävarmaksi. Luonto ja metsä ovat meitä rauhoittaneet kautta aikojen, kauas katsominen antaa perspektiiviä.
Elämme kansainvälisessä ja hektisessä, epävarmassa maailmassa.
Teemme koko ajan valintoja.
Jos on juuret, eivät tuulenpuuskat heittele.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti