perjantai 30. tammikuuta 2015

Miten elää vanhaksi säilyttäen ilon ja elinvoimaisuuden?


Harmonikan juhlaa 

konsertissa Veikko Ahvenainen 86-v, hyväntuulen mestari ja konkari sekä viehättävä vaimonsa Carina Nordlund 49-v

Opettaja ja oppilas, alku 34-vuotta sitten, kun Carina oli 15-vuotias
Mies ja vaimo, rakkaus roihahti reilu 10-vuotta sitten. 

Seppo Kononen, tunnettu toimittaja, pitäjänneuvos, sai lahjaksi Veikko Ahvenaisen tekemän nimikkomusiikkikappaleen jäädessään eläkkeelle Savon Sanomista

Esiintyjinä Jari Ovaskainen ja Riistaveden Hanuristit, Savonia yhtye ja Savon Hanuriklubi.

Olimme kuulleet kehuttavan edellisten vuosien Ahvenaisen konsertteja. Niinpä päätimme lähteä paikan päälle Toivolan metsäkoululle.
Puoli tuntia ennen konsertin alkua oli sali lähes täynnä, miehiä enemmän kuin naisia, alaikäraja 50-vuotta, levyjen myyntipöydän ääressä häärii innostuneesti itse maestro. Mielikuvani vievät minut nuoruuteni maamiesseurantalolle iltamiin Savikylään.

Tilaisuuden isäntä, juontaja ja tähti on itseoikeutetusti Veikko Ahvenainen, hän valloittaa yleisönsä tarinoillaan, kokemuksillaan, vitseillään, mutta pian huomaan, että juttuihin kätkeytyy usein opetus, ihan kuin huomaamatta. Ja yleisö elää mukana. Elämää nähneet uurteiset kasvot sulavat hymyyn ja naurunpyrskähdyksiin. Taiteilija pyytää aplodeja ja saa niitä kaksin verroin. Ilta kestää kahvitteluineen 3 tuntia, mutta kukaan ei lähde kesken pois. 

Veikko Ahvenainen on puhunut minulle vielä tämän viikon, en malta olla jakamatta pohdintojani ja illan muisteloita:


Takana on tietoinen valinta

Hyväntuulisuus, ilon jakaminen , "nauru pidentää ikää", innostuneisuus.

Vaihtoehtona on valittaminen ja kärttyisyys, katkeroituminen. Elämä antaa Sinulle mahdollisuuden valita. Välillä tulee joka tapauksessa vaikeita aikoja, haasteita, menetyksiä, epäonnistumisia, vaikka aina voisi olla vieläkin huonommin.
Älä pelkää epäonnistumista, koska saat tilaisuuden oppia. Jos kompuroit ja kaadut, nouse ylös, katse ylös- ja eteenpäin.
Jos pelkäät, olet jo menettänyt mahdollisuuden kokea itsesi haastamisen iloa, mahdollisuutta avata uusia ovia, haistella uusia tuulia. 
Henkisillä voimavaroilla on valtava vaikutus siihen, kuinka mielekkääksi koet elämän. Tiedetään myös, että optimisti elää pitempään kuin pessimisti.



Veikko Ahvenaisen juttuja:

"Viime syksynä viiden vuoden välein järjestettävässä Finlandia talon konsertissa sanoin, että älkää luulkokaan, että tämä on jäähyväiskonsertti. Päinvastoin, tämä on kenraaliharjoitus vuonna 2019 järjestettävää konserttia varten."
"Ystävälläni oli vaikeuksia löytää joululahjaa vaimolleen. Niinpä hän päätti mennä laukkukauppaan, katseli ympärilleen, seinät olivat pullollaan erilaisia malleja. Niinpä hän etsi viehättävän nuoren myyjättären ja pyysi, että kuvitelkaa, että olen miehenne, minkälaisen laukun valitset lahjaksesi? Myyjä katseli ympärilleen ja katsoi mieheen ja totesi: matkalaukun."
"Yhden konsertin jälkeen mummo tuli kysymään, tunteeko muusikko nuotteja. Hän vastasi kyllä tuntevansa, vaikka nuotit ovatkin päässä. Mummo mutisi mennessään, että vae on ne nuotit piässä. Seuraavaan konserttiin, mikä sattui olemaan kirkkokonsertti, laittoi Ahvenainen Savon Sanomat nuottitelineelle." 



Oman terveyden vaaliminen

Aivot pysyvät vireinä musiikin = luovuuden ja taiteen, liikunnan, riittävän unen ja kasvispainotteisen hyvän ruuan sekä raittiuden avulla.

Apu lehden haastattelu 8.11.2013:
"Tiedemaailma on yrittänyt pitkään selvittää, miten musiikki hoitaa aivojamme. Musiikki tehoaa lääkkeen tavoin sydänsuruun tai jopa fyysiseen kipuun. Se toimii myös kuntouttajana, terapiamuotona, muistijumppana, itsetunnon kohottajana ja rentoutuskeinona.
– Musiikki on ollut minulle noita kaikkia. Koen ehdottomasti, että se on lisännyt älykkyyttäni ja avannut minulle uuden maailman, Veikko Ahvenainen sanoo." 
"Muusikko mainitsee muutamaankin otteeseen edesmenneen arkkiatrin Arvo Ylpön, jonka opetukset ovat jääneet hyvin mieleen. Hän on myös sitä mieltä, että terveydessä kaikki on yläpäästä kiinni: jos mieli on musta, se vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen. Ahdistunut ihminen alkaa kääntyä fyysisesti kumaraan, ja kehossa voi alkaa esiintyä kaikenlaista kremppaa.
Ahvenaisen mielestä yhtä tärkeää kuin rakkaus on se, ettei ihminen vihaa. Elämässä ei saa katkeroitua." Apu 11/2013
Veikko Ahvenainen aloitti maratonien juoksemisen 60-vuotiaana ja nyt takana on 31 täysmaratonia.

Suhtaudu nöyrästi kaikkeen

Taiteilijalla ei ole hyvää tai huonoa yleisöä, aina on annettava kaikkensa, jokainen ihminen on yhtä tärkeä. Ja kaikki työ on tärkeää.

Älä anna periksi

Pikku-Veikon lapsuus ei ollut helppo, mutta se opetti ja loi meidän tuntemamme Veikon ja elämän taiteilijan. Hän sanoikin, että tämän päivän ihmiset pääsevät ihan liian helpolla, emme ole oppineet taistelemaan tavoitteidemme ja unelmiemme puolesta.

Muusikko syntyi 5x5m kokoisessa 1-huoneen vuokrakasarmissa, köyhille varatulla alueella Kuopiossa Männistönkadulla, lapsia oli 7.
Naapurin pojilla oli harmonikka, johon Veikko Ahveninenkin ihastui.
9-vuotiaana hän osti ensimmäisen 2-rivisensä, johon sai rahat myymällä sähkölinjojen alta kerätyt kuparilankojen pätkät. 
11-vuotiaana hän näki divarissa hienomman soittimen, hinta 500 markkaa. Veikko poika marssi pankinjohtaja Hannes Iivanaisen  puheille ja pyysi vekseliä. Pankinjohtaja hämmästyi, mutta tarjosi huvittuneena lomakkeen ja sanoi, että siihen Sinun on saatava varakas takaaja. Veikko kantoi Savon Sanomia, sai takaajan ja haluamansa haitarin.
13-vuotiaana nuorta muusiikon alkua pyydettiin Tivoliin tuuraamaan "sairastunutta" haitaristia ja teki sen niin hyvin, että hänet pyydettiin koko kesän kiertueelle. Hän soitti esitysten taustoja leijonanhäkin päältä ja saman häkin päällä hän myös nukkui.
14-vuotiaana, kun Suomi oli tullut tutuksi, hän järjesti oman kiertueen.
Jos hän aikoinaan oli nuorin vekselinsaaja hanuristi, on hän tänään vanhin konserttimuusikko, vieläkin elinvoimainen humoristi, joka ottaa elämän vakavasti. Nauttien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti