tiistai 24. maaliskuuta 2015

Auringonsäteiden lävistämät jäämuodostelmat ihmismielen opastajana

Mitä jos tunnistan ja kohtaan vihani?


Toinen toistaan upeampia luonnon muovaamia taideteoksia, jäätä auringon säteiden lävistäminä. Kestävät vain hetken.
Lämpö sulattaa jään. Hiljakseen tippuvat vesipisarat jatkavat veden kiertokulkua, talven selkä on taitettu. Luonnon näytelmä puhuu voimallisesti.



Jää symbolisoi vihaa, auringon lämpö rakkautta. Silmieni edessä viha sulaa pois.
Miten se voisi tapahtua ihmisten kesken? Miksi ei tehdä järkeviä päätöksiä vaan tunteet ottavat vallan?


Otan kirjan yöpöydältäni, Stefan Einhornin IHMISEN TEHTÄVÄ, isän ja pojan syvällisiä keskusteluja elämästä ja jatkan siitä mihin viimeksi jäin. Ja "sattumalta" luen:

"Ihminen nyt vain on sellainen, se kuuluu ihmisluontoon. Agressiivisuus on käyttövoima sekä hyvässä että pahassa. Se ohjaa arjen pikku päätöksiä mutta se koskettaa myös politiikkaa, elinkeinoelämää ja kehitystä. Päätöksiä ei tehdä yksinomaan järkiperustein.






"Mitä agressiivisuudelle voi tehdä", kysyin.
"Minä ja sinä emme tietenkään voi yksin ratkaista tätä ongelmaa", isä vastasi, "mutta se ei estä meitä toimimasta niin kuin koko maailman kohtalo olisi harteillamme. Jokaisen on kannettava oma vastuunsa maailmasta. Meidän on aloitettava itsestämme ja ymmärrettävä tehtäväksemme jättää maailma vähän parempana kuin tänne tullessamme".




Vuosia sitten ystäväni suuttui minulle. Anteeksipyynnöistäni huolimatta hän oli edelleen ärtynyt. Päätin tavata ystäväni, sitä ennen kysyin isältä neuvoa.
"Mihin pyrit tapaamisella? Tarkoituksena lienee, että pysytte ystävinä. Älä ole vihainen vaan yritä katsoa asiaa hänen näkökulmastaan. Voit suunnitella etukäteen, mitä teet, menetätkö tilanteen hallinnan vai säilytätkö sen ja saavutat sen, mitä haluat".




Kuuntelin monta tuntia ystävääni ja hämmästyneenä panin merkille, että tunne noudatti käytöstä eikä päinvastoin.




On paljon antoisampaa olla ratkaisun aloitteentekijä kuin nauttia toisen rankaisemisesta.
"Voitto" on ymmärryksen lisääntyminen, luottamuksen vahvistuminen kykyymme käsitellä ongelmia ja parhaassa tapauksessa yksi vihamies vähemmän.




Richard Nixon sanoi jouduttuaan eroamaan presidentin tehtävistä suuren poliittisen nöyryytyksen jälkeen: "Toiset voivat vihata sinua, mutta vasta sitten he voittavat, kun alat itse vihata heitä. Silloin vahingoitat itseäsi."




"Vihassa ja suuttumuksessa on kyse pohjimmiltaan kyse ihmisen sisäisestä pahuudesta. Olemme sekä hyviä että pahoja. Itsessä oleva paha pitää hyväksyä, muuten sitä ei pysty hallitsemaan.



Kaikkein ilkeimmät heijastavat pahuuden ympäristöönsä, ulkoistavat vihollisen. Heidät voi vallata raivo, jonka aiheuttaa vain itseviha", opasti isäni



ja jatkaa:
"Ei haittaa, vaikka hyvyyden motiivi on itsekäs, sillä teot lopulta ratkaisevat ja sen vuoksi taisteltava pahan tekemisen halua vastaan.



Ajattelua on vaikeampi muuttaa kuin käyttäytymistä. On ihmeellistä, että ei pelkästään ajattelun muutos johda käyttäytymisen muuttumiseen, vaan myös toisin päin, käyttäytymistä muuttamalla voi saada ajattelun muuttumaan".


 Kirjan lainaukset Stefan Einhornin kirjasta IHMISEN TEHTÄVÄ. Einhorn on ruotsalainen syöpälääkäri ja -tutkija sekä Karoliinisen instituutin eettisen neuvoston puheenjohtaja.
"Kirjan isä ja poika puhuvat nöyryydestä, eettisyydestä, viisaudesta, rakkaudesta, totuudesta - kuoleman vääjäämättä lähestyessä he sukeltavat maailman katsomuksellisten kysymysten syviin vesiin". (takakannen esittely) 

Kuvat on otettu viime viikolla (vk 12) Kallaveden rannoilta, kun aurinko helli meitä koko viikon ajan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti