lauantai 30. toukokuuta 2015

Äiti maa on meille annettu lahja

Sopusoinnussa luonnon kanssa, rinta rinnan


Koskemattoman luonnon sylissä sielu lepää.

Mikään ei ole järjestyksessä, vaikka kuitenkin on, koska koen harmoniaa, jopa pyhyyttä. Täällä näkyvät elämän jäljet, syntymä, elinvoimainen kevään kasvu mutta myös kuolema ja menneet polvet.



Lähde, ehtymätön veden tulo, elinvoimaksi ja virkistykseksi janoisille. 








 Suuntaa katse yli maiseman

Kun katsoo aikansa lähelle, tuntuu vapauttavalta laajentaa näkökulmaa. Hakeutua avaraan paikkaan, nousta mäelle tai vaaralle, katsella yli maiseman. Päästää mieli lentoon. Kysymys ei ole vain minusta vaan meistä kaikista. Yhdessä.









Vastaammeko luonnon, kaikkien lajien ja ilmaston säilymisestä?

Vaikka olemme yksi pieni osanen koko luomakunnasta, on meillä valta valita, miten toimimme, mitä hoidamme ja mitä tuhoamme tai raiskaamme. Kautta aikojen olemme ajatelleet enemmän omaa hyötyämme kuin luontoa kokonaisuutena. 
On ollut ja on edelleenkin välttämätöntä ihmiskunnan säilymisen, ruokkimisen ja hyvinvoinnin kannalta viljellä maata, hoitaa metsiä, kalastaa, kun vain toimimme eettisesti.
Jos katsoisin ensin omaan peiliin. Pienikin teko kuten roskien lajittelu voi olla merkittävä osana kokonaisuutta ja yhteistä päämäärää.

Nuorissamme on tulevaisuus, voimme vielä vaikuttaa heidän asenteisiinsa. Opetushallitus opastaa näin:


"Eettisesti ja käytännöllisesti hyvää luontosuhdetta muodostaessa lukuisien eri näkökulmien huomioon ottaminen on välttämätöntä. Tällöin voidaan puhua monenkeskisestä etiikasta. Tällainen lähestymistapa luontoon ottaa huomioon niin ihmisen kuin luonnonkin näkökulman. Luonnon monimuotoisuus, eläinten oikeudet ja ihmisen pyrkimykset ovat kaikki vakavasti otettavia asioita eettisen pohdiskelun edetessä. Sen ymmärtäminen, mikä merkitys luonnolla on ihmisille, on vaikea ja laaja tehtävä, mutta ilman sitä työtä ei ole mahdollista arvioida luonnon todellista arvoa. Jo pelkkien hyötynäkökulmien kartoittaminen on suunnattoman suuri urakka. Ja sen selvittäminen, miten ihmisen teot vaikuttavat luonnon järjestelmään ja sen kautta meidän omaan hyvinvointiimme, on vielä laajempi ja tärkeämpi työ. Ilmiselvää on, että yksisilmäisellä ja kapea-alaisella luontoasenteella voidaan saada aikaan kauheita seuraamuksia, joita edes pahimmat luonnon hyväksikäyttäjät eivät olisi toivoneet, jos olisivat tienneet mitä tekevät.


TIEDON LÄHTEEKSI

- Pekka Elo ja Tommi Paalanen -
Ihmisen suhde luontoon 


Äiti maa

Meillä on edelleen äiti maa, joskus itkevä ja vapiseva kuten tänään Japanissa, joskus raivoava ja joskus kuiva ja eloton. 
Mutta äiti maa on myös kaunis, vuodenajat seuraavat toisiaan, elämä jatkuu.


Äiti maa tarvitsee meitä ihmisiä, mutta ennen kaikkea me ihmiset tarvitsemme äiti maata. Se on meille elinehto.
Maa, jonka saimme, on pyhää maata. Lahja.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti