keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Miten käy pienten idyllisten maaseutupaikkojen tulevaisuuden Suomessa?

Käynti lapsuuden maisemissa Nurmeksessa




 Nurmes, kevääseen heräävä pieni ja kaunis puutalokaupunki Pohjois-Karjalassa, on rakennettu Pielisen ja Nurmesjärven ympäröimille harjuille. 
Vanha kauppala ja Puu-Nurmes alue on historiallisesti arvokas ja suojeltu kohde

Vanhan kauppalan kaupunkikuvaan kuuluvat koivujen reunustamat kadut ja palosolat, kaiken kaikkiaan alueella kasvaa yli 4000 koivua. Nurmes ja vanha kauppala tunnetaan myös nimellä "Koivujen kaupunki" 





Maisema sulkee syliinsä, mutta ei ahdista. Vaaroilta näkee kauas. 

Aika on pysähtynyt. Hyvin hoidetut maalatut puutalot ja pienet pihapiirit luovat kodikkuutta ja näyttävät samalta kuin muistan ne 50-luvulta.


 

Karjalaisuus näkyy, ihmisten luonteessa ja positiivisuudessa, vanhojen arvojen säilyttämisessä. Iso kirkko täyttyy aina juhlapyhinä.



Bomban karjalaiskylä, tsasouna, kylpylä, kesäteatteri, luonnonrauha ja patikkareitit kokoavat vielä evakoita ja heidän lapsiaan, mutta entä tulevaisuudessa?

 Miten käy koko Nurmeksen?  Miten tämä rauhan tyyssija vangitsee markkinavoimat, kun juna ja bussi tulla "körryyttelevät" Joensuusta ja Kuopiosta reilun sadan kilometrin päästä muutaman kerran päivässä. Kun yritysten on vaikea toimia kannattavasti asiakkaiden vähyyden vuoksi.



Ihmiset elävät tasapainossa luonnon kanssa, viljellään maata, hoidetaan metsiä, järvistä pyydetään kalaa, poimitaan metsän antimet talteen.


Luovuus on voimavara, henkireikä.
Kesäisin toimii useita kesäteattereita, joulun aikaan Nurmes on Suomen virallinen joululaulukaupunki.
Immanuel on Nurmeksen kaupungin keskustassa esitettävä katunäytelmä. Se esitetään aina joulunaatonaaton iltana. Esittäjät ovat paikkakuntalaisia harrastajia.

Jouluevankeliumiin perustuvan näytelmän on kirjoittanut Eeva Vainio. Vainion ja Rauha Kejosen runoihin sävelletyn Seppo Paroni Paakkunaisen musiikin toteutus ulkona lumen keskellä on nurmekselaisille tärkeä joulun vieton aloitus ja vetää säällä kuin säällä runsaasti vieraita vuodesta kaupunkiin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti